Normal_group-of-people-using-their-phones-with-green-back-2025-03-09-04-31-09-utc

Middelbare scholen in Nederland rapporteren positieve resultaten van het mobielverbod in de klas. Ze ervaren meer rust en gezelligheid, en leerlingen zijn minder afgeleid. Dit blijkt uit een recente meting van het Kohnstamm Instituut. Scholen geven aan dat het beleid bijdraagt aan een betere leeromgeving, waarbij ook alternatieve activiteiten worden aangeboden om de pauzes productiever te maken. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). 

Het voorbeeldgedrag van leerkrachten is essentieel bij het mobielgebruik op school. Hoewel de meeste scholen geen expliciet beleid hebben voor het telefoongebruik door medewerkers, blijkt dat veel docenten zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Leerkrachten letten meer op hun eigen telefoongebruik en worden regelmatig aangesproken door leerlingen als zij hun telefoon gebruiken.

Zelfstandig beleid en alternatieven

Scholen hebben zelf manieren gevonden om het mobielverbod te implementeren. Dit gebeurt vaak door alternatieven aan te bieden voor leerlingen die in de pauze zonder telefoon zitten. Voorbeelden hiervan zijn investeringen in sportfaciliteiten, muziekinstrumenten en bordspellen. Dit beleid is echter niet uniform; sommige scholen staan het gebruik van telefoons tijdens pauzes toe voor kwetsbare leerlingen, omdat dit hen helpt te ontprikkelen.

Aandacht voor leerlingenbehoeften

Volgens onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) laten scholen zien dat ze zich kunnen aanpassen aan de behoeften van hun leerlingen. Scholen zoeken actief naar alternatieven om leerlingen te helpen zich te vermaken tijdens de pauzes in plaats van hen zonder hulpmiddelen achter te laten. Dit is van belang omdat het voor sommige jongeren lastig kan zijn om zonder telefoon de pauze door te brengen. Het onderzoek benadrukt ook het belang van voorbeeldgedrag van leerkrachten, waarbij het niet voldoende is om leerlingen te vragen hun telefoon weg te leggen als de docent zelf continu zijn of haar telefoon gebruikt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer